Uporabni članki in novosti

[AKCIJA] Pralec pištol STARTER 01 + SATAjet pištola gratis

Preverite super jesensko ugodnost, ki vam jo ponujamo samo do 15. 11. 2021.

Starter 01 in SATA gratis

[VIDEO] Barvanje notranjosti cevi različnih premerov

Za našo stranko smo opravili testiranje barvanja notranjosti cevi velikih premerov. Stranka je zahtevala barvanje cevi premera 900 mm in 1.200 mm.

Barvanje notranjosti različnih cevi predstavlja svojevrsten izziv iz več vidikov. Klasična pištola za barvanje namreč ne omogoča enakomernega nanosa po notranjosti. Hkrati pa so cevi manjših premerov zelo težko dostopne, nekatere pa celo nedostopne s klasičnim načinom barvanja.

Zato smo stranki ponudili posebno napravo za barvanje notranjosti cevi, ki omogoča enakomeren nanos barve po celotni površini notranje površine. Naprava za delovanje potrebuje zrak, ki omogoča rotacijo šobe za barvanje, barvo pa dovaja klasična batna airless črpalka. 

Na voljo sta dve različni velikosti naprav, ki sta namenjeni različnim premerom cevi. Manjša naprava omogoča barvanje notranjosti cevi od 50 do 250 mm, večja pa od 250 mm do 1.200 mm. 

Naprava se enostavno vstavi v cev, priključi zrak za rotacijo in cev za dovod barve. Izbere se ustrezna šoba za barvanje in nastavi parametre za doseganje želene hitrosti in količine nanosa barve. Ko so parametri nastavljeni, se prične z barvanjem na način, da se napravo počasi in enakomerno vleče iz cevi. Barvanje poteka hitro in enostavno, nanosi pa so natančni in enakomerni.

[NASVET] Kdaj je šoba zares obrabljena? Zamenjajte jo pravočasno.

Vas zanima, na koliko časa bi morali menjati šobo? Kakšni so znaki obrabe in zakaj se šoba sploh obrabi? Preberite.

V enem od prejšnjih prispevkov smo že pisali o ustrezni izbiri šobe, danes pa bomo pregledali, kakšno življenjsko dobo šoba v resnici ima. Obraba šob je pogostokrat podcenjena, ker se večina uporabnikov ne zaveda negativnih učinkov obrabljenih šob. "Saj šoba še vedno deluje normalno", večkrat slišimo od strank. Žal pogosto ni tako, saj večina uporabnikov šobe zamenja prepozno. Kdaj pa je treba zamenjati šobo za brizganje barve, da se izognemo negativnim učinkom?

[AKCIJA] Popust na vse batne črpalke IBK

V mesecu septembru vam nudimo 20% popust na vse batne črpalke (airless, airmix) proizvajalca IBK Technik! Preverite ponudbo.

IBK akcija 20per-1

[VIDEO] Model Kando - čistilec za čiščenje lončkov za enkratno uporabo (PPS/RPS)

Z modelom Kando lahko operete lončke, ki so sicer namenjeni enkratni uporabi in jih tako spremenite v lončke za večkratno uporabo. To je dobro za okolje in za vašo denarnico. Oglejte si video in se prepričajte.

V širokem naboru pralcev je prav poseben model Kando. Primeren je za vse, ki uporabljajo barve na vodni osnovi in lončke za enkratno uporabo. Lončke za enkratno uporabo lahko model Kando spremeni v lončke za večkratno uporabo. To je dobro za okolje in za vašo denarnico.

KANDO

KANDO je unikaten čistilec - pralec lončkov za enkratno uporabo. Posebno patetntiran sistem zagotavlja učinkovito in kvalitetno čiščenje z nizkimi obratovalnimi stroški. Sistem je zasnovan na avtomatiziranem predhodnem in naknadnem čiščenju, ki 100% očisti tudi stare ostanke barve na lončkih. 

Čiščenje poteka s pomočjo tekočine KANCLEAN (za 100 lončkov potrebujete približno 5 litrov tekočine), ki je bila posebej razvita in namenjena čiščenju tudi suhih in starih ostankov barv na vodni osnovi.

KANDO tako ponuja neverjeten potencial prihranka v kombinaciji s prepričljivimi rezultati čiščenja. Uporaba plastičnih lončkov za enkratno uporabo se zmanjša za 90%!

prej potem

                                                           PREJ                                                                                                                                              POTEM

 

[TEHNOLOGIJA] Pralci - čistilci pištol

V ponudbo smo dodali naprave za avtomatsko in ročno čiščenje lakirnih pištol. Preverite široko ponudbo in glavne prednosti naprav.

V naši ponudbi boste odslej našli tudi pralce - čistilce lakirnih pištol nemškega proizvajalca, ki z dolgoletnimi izkušnjami in inovacijami na tem področju oskrbuje tako za najmanjše delavnice, kakor tudi velike proizvodne obrate. Walcom, Iwata, Sata čistilci pumpe Graco Wiwa Kremlin

Čistilci – pralci lakirnih pištol v sodobni industriji postajajo vse bolj uveljavljena naprava, saj se z njihovo uporabo močno zniža poraba topil in ostalih čistilnih sredstev. Del njih se namreč vrača nazaj v tokokrog. Zaradi napredne tehnologije, lahko vse lakirne pištole čistite brez odstranjevanja zračnih kap, kar močno pripomore k zmanjšanju poškodb igle in šobe.

Pralci močno pripomorejo tudi k zmanjšanju časov, ki jih porabite za čiščenje lakirnih pištol in urejenosti delovnega mesta, saj so narejeni kot zaprt sistem, ki preprečuje brizganje topil in barve vse naokrog. Delovna mesta so zato bolj zdrava in čista, kakovost obdelave se poveča, posledično pa se znižajo stroški proizvodnje.

Pralce, ne glede na njihovo velikost, odlikujejo naslednje karakteristike:

  • Ergonomski dizajn, ki vam olajša delo
  • Vgrajene visokokavostne črpalke, ki so odporne na več kot 1800 kemikalij
  • Primerni so za barve na vodni osnovi in na osnovi topil
  • Kompaktna izdelava iz nerjavečega jekla
  • 9-11 čistilnih šobic, ki zagotavlja popolno avtomatsko čiščenje vaše pištole
  • Pištolo je mogoče očistiti brez odstranjevanja zračne kape, kar zmanjša poškodbe igle in šobe
  • Za pištole na lonček in za pištole na airless črpalkah (brez odstranjevanja iz črpalke)
  • 100% "Made in Germany"
  • ATEX certifikat

Za lažjo izbiro, smo za vas pripravili osnoven nabor pralcev in jih zbrali v letak. Za prenos letaka, kilnite tukaj > PRALCI-ČISTILCI LAKIRNIH PIŠTOL

Za izbiro ustreznega modela, glede na vaše želje in potrebe, nas kontaktirajte. Prepričani smo, da bomo skupaj našli ustrezno rešitev, ki vam bo močno olajšala delo in prihranila čas.

 

 

[NASVET] Ocena ekonomske upravičenosti destilatorja

Eden glavnih razlogov za nakup je tudi kratka povratna doba začetne investicije. Preverite preprost izračun povratne dobe na konkretnem primeru porabe topil.

V preteklosti ste že dodobra spoznali način delovanja in tehnične karakteristike destilatorjev, tokrat pa bi se radi na kratko dotaknili še ekonomske upravičenosti naprave. Eden glavnih razlogov za nakup je ravno kratka povratna doba začetne investicije. Formeco IST Drester CIEMME DSL

Naprava dosega do 99% izkoristke na topilih, kar v praksi pomeni, da iz naprave vrnete skoraj vso odpadno topilo, ki ga vlijete v kotel. Pri povprečno umazanem topilu smo pri naših testiranjih iz 12 litrov tekočine dobili nekaj več kot 10 litrov čistega topila, v kotlu pa je ostala le gosta zmes barve, trdilca in ostale nesnage. Primer takšnega testiranja si lahko ogledate na posnetku spodaj.

[VIDEO] Barvanje lukenj in odprtin z različnimi podaljški in šobami

Za našo stranko so v testnem centru Krautzberger opravili preizkus barvanja notranjosti podpornih stebrov v dolžini do 800mm. Oglejte si rezultate in spoznajte njihov širok nabor podaljškov in različnih šob za barvanje.

Naše stranke se v praksi soočajo z različnimi zahtevnejšimi obdelovanci, ki potrebujejo kompleksne rešitve na področju barvanja. Ena izmed takšnih zahtevnosti je vedno tudi barvanje različnih odprtin, lukenj in ostalih skritih kotov. Ker je protikorozijska zaščita takšnih mest zelo zahtevna, smo v preteklem mesecu za eno izmed naših strank poiskali rešitev za barvanje notranjosti na podpornih stebrih. Wiwa anest iwata graco kremlin popravilo črpalke servis pumpe Sata pištola

Krautzberger je sinonim za najzahtevnejše rešitve na področju razprševanja tekočin, zato so tudi tokrat ponudili hitro in cenovno ugodno rešitev. Lasten razvoj, proizvodnja in testni center jim omogočajo, da kupcu ponudijo individualno prilagojeno rešitev za sprejemljivo ceno.

logo krautzberger1

[NASVET] Načrt vzdrževanja črpalk za lakiranje

Črpalke za lakiranje bodo pravilno delovale le, če bodo primerno vzdrževane in po vsaki uporabi tudi očiščene. Kako očistiti in pravilno vzdrževati črpalko za barvanje? Preberite.

Črpalka za lakiranje in njena pištola so precizne naprave, ki zahtevajo poseben nivo vzdrževanja. Če se čiščenje izvede neposredno po uporabi, je le to hitrejše in bolj učinkovito. Zmotno je namreč prepričanje, da se pištolo za lakiranje in njene sestavne dele pusti umazane in namočene v topilo, da se lažje očistijo pred naslednjo uporabo. Sveža barva je hitreje odstranljiva, če pa jo pustimo v topilu, se barva spremeni v žele, ki ga težko odstranjujemo. Enako se zgodi v notranjosti pištole in šobe.

POZOR: Pred vsakim posegom v pištolo ali črpalko, odklopite komprimirani zrak in razbremenite črpalko na krogelnem ventilu ali pištoli.

Kratka prekinitev dela (do 2 uri):

Lahko pustite črpalko in pištolo brez čiščenja. S čistilom in krtačko očistite le zračno kapo in šobo, tudi če je na izgled le rahlo umazana.

Daljša prekinitev dela oz. po koncu delovne dne:

Zaprite dovod zraka in materiala na pištolo. Zamenjajte material s topilom in sprožite pištolo, da razbremenite črpalko ter operete cevi in pištolo. 

Odvijte zračno kapo in odstranite šobo, ter ju s krtačko namočeno v topilo dobro očistite. Morebitno dodatno nesnago lahko iz šobe previdno odstranite z novo in nepoškodovano čistilno iglico.

POZOR: Nikoli ne čistite zračne kape in šobe s kovinskimi krtačkami ali poškodovanimi čistilnimi iglicami, saj so to občutljivi deli, ki jih lahko poškodujete.

AJT-17CK-2T

Po končani cirkulaciji topila, razbremenite črpalko skozi krogelni ventil. Odvijte vse filtre in jih dobro operite s topilom. Po pranju jih lahko dodatno očistite s komprimiranim zrakom. Enako lahko storite z zračno kapo in šobo. 

Ko so vsi sestavni deli dobro očiščeni, jih ponovno namestite.

POZOR: Nikoli ne namakajte celotne pištole v topilo. Za čiščenje uporabljajte samo topilo, ki je kompatibilno z materialom, ki ga uporabljate.

Načrt vzdrževanja

Tukaj je kratek seznam opravil, ki so potrebna za kvalitetno in redno skrb za črpalke za lakiranje. S takšnim načrtom boste zagotovili maksimalno življenjsko dobo vaših črpalk pri najnižjih stroških vzdrževanja skozi celotno obdobje.

Načrt vzdrževanja

Opomba: Pogostost menjave je zgolj priporočilo. Vzdrževalna služba mora pogostost posameznih operacij prilagoditi glede na izdelke, število izmen in delovne tlake črpalke.

Servis in svetovanje

Ker vsak profesionalni stroj potrebuje profesionalno vzdrževanje, vam v našem podjetju nudimo tudi različne oblike sodelovanja s področja vzdrževanja. Z veseljem vam svetujemo pri dobavi nove opreme, kakor tudi pri vzdrževanju vaše obstoječe. Kliknite TUKAJ in preverite vse možnosti sodelovanja. 

Ponujamo servis pump za lakiranje vseh proizvajalcev - Graco, Wiwa, Kremlin, Anest Iwata, Sata in ostali. Če želite vam lahko zagotovimo original rezervne dele in popravilo črpalk za barvanje.

 

[NASVET] Protieksplozijska zaščita v lakirnicah

Vas zanima zakaj je pomembno, da vaše črpalke za lakiranje in ostala oprema zadošča vsem standardom protieksplozijske zaščite? Ali veste kaj vse potrebujete, da lahko vaša lakirnica obratuje?

Protieksplozijska zaščita je sestavni del varstva pri delu, ki delavce varuje pred vsemi potencialnimi nevarnostmi, ki lahko nastanejo v industrijskih obratih, kjer se srečujete z vnetljivimi plini, parami, prahom ali meglo. 

Ustrezna varnost ljudi in premoženja pred nevarnostmi eksplozije se izboljša oz. vzdržuje s celovito obravnavo protieksplozijske zaščite. Seveda to ni edini način, je pa bistven. Celovita obravnava protieksplozijske zaščite je osnovni pogoj, s čemer se izboljša varnost pri delu z eksplozivnimi atmosferami v vašem podjetju.

Namen protieksplozijske zaščite je z organizacijskimi in tehničnimi ukrepi preprečiti nastanek situacije, v kateri bi lahko prišlo do eksplozije vnetljive snovi, saj te lahko povzročijo smrtne človeške žrtve, ekonomsko škodo in ekološke katastrofe. Zelo pomembno je, da se delodajalec, kakor tudi zaposleni zavedajo nevarnosti eksplozije. Iz praktičnih izkušenj se lahko naučimo, da je do nesreč pogosto prihajalo tam, kjer se je to najmanj pričakovalo, zavedanje za nevarnost in s tem povezani organizacijski ukrepi pa so bili temu primerno neustrezni.

požar

EKSPLOZIJSKO OGROŽENI PROSTORI

Vnetljive in gorljive snovi lahko z oksidanti tvorijo eksplozivne zmesi. Če eksplozivna zmes nastane kot zmes vnetljive snovi z zrakom pri atmosferskih pogojih, nastane eksplozijska atmosfera. Pravilnik o protieksplozijski zaščiti določa zahteve za prostore, v katerih se lahko pojavijo eksplozivne atmosfere.

Obseg ukrepov protieksplozijske zaščite je odvisen od stopnje ogroženosti. Na stopnjo ogroženosti najbolj vplivata pogostost, s katero se v ogroženem prostoru lahko pojavljajo eksplozivne atmosfere, in trajanje eksplozivnih atmosfer, v manjši meri pa tudi način nastanka.

EX CONE

Tehnične zahteve za določitev eksplozijske ogroženosti prostorov določata standarda SIST EN 60079-10-1 (za plinsko atmosfero) in SIST EN 60079-10-2 (za prašno atmosfero). Sata pištole po konkurenčnih cenah.

CONA 0: Prostor, v katerem je eksplozivna atmosfera, sestavljena iz zmesi zraka in vnetljivih snovi v obliki plina, hlapov ali megle prisotna stalno, za daljša obdobja ali pogosto. Kremlin popravilo pumpe.

CONA 1: Prostor, v katerem pri normalnem delovanju občasno nastane eksplozivna atmosfera, sestavljena iz zmesi zraka in vnetljivih snovi v obliki plina, hlapov ali megle. Graco servis črpalke.

CONA 2: Prostor, v katerem se pri normalnem delovanju eksplozivna atmosfera, sestavljena iz zmesi zraka in vnetljivih snovi v obliki plina, hlapov ali megle ne pojavi, če pa se že pojavi, se pojavi le za kratek čas. 

CONA 20: Prostor, v katerem je eksplozivna atmosfera v obliki oblaka gorljivega prahu v zraku prisotna stalno, za daljša obdobja ali pogosto. 

CONA 21: Prostor, v katerem pri normalnem delovanju občasno nastane eksplozivna atmosfera v obliki oblaka gorljivega prahu v zraku. Uredimo vam lakirne kabine priznanih proizvajalcev kot so Blowtherm ali USI Italia.

CONA 22: Prostor, v katerem se pri normalnem delovanju eksplozivna atmosfera v obliki oblaka gorljivega prahu v zraku ne pojavi, če pa se že pojavi, se pojavi le za kratek čas

cona120

ELABORAT EKSPLOZIJSKE OGROŽENOSTI

Vsako podjetje, ki dela z vnetljivimi tekočinami, premazi ali prašnimi delci, ki tvorijo eksplozijske cone, mora oceniti tveganje za pojav eksplozijske atmosfere. K temu jih zavezuje 36. člen Pravilnika o protieksplozijski zaščiti (Uradni list RS, št.: 41/16). 

Ocena tveganja je lahko samostojen dokument ali del Elaborata eksplozijske ogroženosti.
V kolikor iz ocene tveganja izhaja, da se eksplozijske atmosfere pojavljajo, se mora skladno s 40. členom Pravilnika o protieksplozijski zaščiti (Uradni list RS, št.: 41/16) izdelati Elaborat eksplozijske ogroženosti. V elaboratu so prostori razvrščeni v cone eksplozijske nevarnosti ter navedeni ustrezni tehnični in organizacijski ukrepi.

Izdelan Elaborat eksplozijske ogroženosti mora delodajalec certificirati pri priglašenem organu in pridobiti Certifikat o skladnosti elaborata in vgrajene opreme v protieksplozijski izvedbi, na podlagi katerega lahko pridobi uporabno dovoljenje. Nadalje mora biti periodično pridobljen tudi Certifikat za vzdrževanje vgrajene opreme v protieksplozijski izvedbi.

Delodajalec mora poskrbeti za ustrezno usposabljanje delavcev, ki delajo v eksplozijsko ogroženih prostorih. 24. člen pravilnika pravi, da mora delodajalec poskrbeti za usposabljanje vseh delavcev, ki delajo ali se lahko pojavijo v eksplozijsko ogroženih prostorih, znotraj ali zunaj stavb, pogosto ali le izjemoma.

POMEMBNO

Vse airless in membranske črpalke, pištole in ostala oprema za lakiranje, kakor tudi destilatorji za topila in pralci pištol, ki jih najdete v naši ponudbi, imajo ustrezno protieksplozijsko zaščito, kar izkazujemo tudi z vsemi priloženimi certifikati in ostalimi dokazili. V primeru izbire neustrezne opreme, je postopek odprave posledic in vzpostavitve ustreznega stanja praviloma dolgotrajen in bistveno dražji. Formeco destilatorji po konkurenčnih cenah.

img001

 


Platinasta odličnost1