[NASVET] Pravilna izbira šobe za barvanje

Članek govori o šobah za barvanje na airless in airmix pištolah. Članek je splošne narave in ni vezan na proizvajalca. V primeru posebnosti in specifičnosti posameznega proizvajalca  nas kontaktirajte in pomagali vam bomo z izbiro.

Kako izbrati pravilno velikost šobe?

Pri šobah je potrebno določiti dve glavni karakteristiki: širina snopa in količina nanosa barve ali laka (materiala). Črpalka z določenim tlakom potiska material skozi drobno odprtino, ki ustvarja snop.

Vsaka šoba bo imela naslednje splošne karakteristike:

  1. Oblikovan in barvno kodiran plastičen ročaj. Puščica na ročaju označuje smer barvanja.
  2. Številčno oznako šobe, ki označuje velikost in širino snopa.
  3. Priporočljivost uporabe. Šobe imajo običajno določen namen uporabe za specifične aplikacije, vendar se lahko šobe uporablja tudi za druge namene uporabe.
  4. Nekatere šobe so lahko označene tudi s posameznimi črkami, kar nakazuje podrobno specifičnost njihove uporabe.

V praksi: Vzemimo za primer črpalko, ki ima približno 1 liter pretoka na minuto in po tehničnih specifikacijah dovoljuje največjo šobo 515. To pomeni, da je črpalka namenjena manjšim lakirnim opravilom in brizganjem notranjih emulzij, nikakor pa ne večjim obsegom dela ali doseganju večjih debelin nanosa z večjimi šobami. Takšna črpalka ustvarja premalo moči in zato uporaba večjih šob ni primerna, saj snop ne bo pravilno razpršen. Kaj pa pomeni številka 515? Poglejmo v nadaljevanju ...

 

Airless šoba za barvanje
Airless šoba za barvanje

Razumevanje številčnih oznak na šobah

Vsaka tromestna številka nosi podatke o širini snopa in količini materiala oz. velikosti odprtine na šobi. 

Številka 5 spredaj (515)

Številka 5 spredaj označuje širino snopa oz. kot pod katerim je zabrušena odprtina šobe. Za izračun tega kota preprosto postavite ničlo za prvo številko. Torej za številko 5 imamo 50 stopinski kot, 4 pomeni 40 stopinjski kot, 3 pomeni 30 stopinj itd. Če smo natančni je to kot pod katerim je material potistnjen skozi odprtino. 

Pri teh številkah je potrebno omeniti tudi pravilo "krat 5". S tem pravilom si lažje predstavljate kakšne so dejanske širine kotov. Pravilo pomeni, da številko, ki nam pove širino kota preprosto pomnožite s 5 in dobite širino snopa v centimetrih, kadar pištolo za lakiranje držite pravokotno na obdelovanec. Torej za zgornjo šobo 515 pomeni, da bo širina kota 25 centimetrov (5 x 5 = 25 cm). 

Če želite barvati velike površine, je priporočljivo izbrati čim večjo širino snopa, da prekrijete čim večjo površino na enkrat. 

Za barvanje manjših detajlov, kot so na primer okna ali ozki profili pa je potrebno izbrati čim ožjo širino snopa, saj bo barvanje bolj natančno in boste imeli manj tako imenovanega "over-spraya", kjer barvo dejansko mečete stran. Za takšno barvanje in lakiranje, se torej priporočajo šobe kot so 211 ali celo 109.

Širine snopa
Širine snopa

Zadnji dve številki (515)

Številki 1 in 5 tvorijo številko 15, ki označuje premer luknje skozi katero brizgate material.

V tem primeru številka 15 označuje 0.015", toda pozor, pri večini evropskih proizvajalcev so odprtine označene v milimetrih, kar pomeni, da je potrebno inče pretvoriti v milimetre. To lahko preprosto storite tako, da številko pomnožite z 2.5 in dobite milimetre, s približno pol milimetrskim odstopanjem, kar pa ne igra vloge. Tako je na primer šoba z odprtino 0.011" enaka kot šoba evropskih proizvajalcev v velikosti 0.028 mm.

Če torej želite barvati goste materiale kot so težke kovinske barve ali kit za stene, je potrebno uporabiti šobe z večjimi pretoki. Če pa pretežno uporabljate akrilne in poliuretanske lake pa je izbira manjših šob ustrezna, v kolikor ne želite nanašati velikih debelin nanosov.

Pri avtomatskih airless pištolah so pomembni tudi pretoki materiala, ki jih dopuščajo posamezne velikosti šob. Za to obstaja posebna razpredelnica, ki določa pretok materiala pri 100 Bar pritiska in viskoznosti 0. Šoba 0.011" oz. 0.028mm ima pri teh karakteristikah na primer 0,37 L/min. Za ostale podrobne karakteristike o pretokih, nas kontaktirajte.


Uporabni nasveti pri izbiri šobe

Če povzamemo celotno vsebino, je pri izbiri šobe potrebno upoštevati kar nekaj dejavnikov, zato si pred izbiro šobe zastavite nekaj osnovnih vprašanj:

  • KAJ boste barvali? To je pomembno predvsem zaradi ustrezne širine snopa, ki jo morate izbrati, da bo pokrivnost ravno dovolj velika.
  • S ČIM boste barvali? Različni materiali zahtevajo različne velikosti odprtin. Gostejši materiali zahtevajo večje pretoke kot redkejši.
  • KAKO boste barvali? Predvsem je pomembno kakšne debeline nanosov potrebujete in v koliko korakih želite te nanose doseči. Če želite hitro dosegati velike nanose je prav tako potrebno izbrati šobe z večjimi odprtinami.
  • POMEMBNO: Tlak na posamezno šobo pada z dolžino cevi in višinsko razliko (pri barvanju na gradbiščih), zato se je potrebno v takšnih primerih o izbiri šobe posvetovati s strokovnjakom.

Poleg teh vprašanj je dobro, da si pred izbiro ogledate še razpredelnice izbranega proizvajalca, kjer je boste našli odgovore o tem za katere materiale posamezen proizvajalec priporoča ustrezno šobo. V kolikor potrebujete razpredelnice ali pomoč pri izbiri šobe za specifične proizvajalce, ki številke svojih šob "skrivajo" in označujejo po svoje, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.


Nazaj na seznam

boniteta