Sistemi za razprševanje lepil

Za naše stranke stalno iščemo nove tehnološke rešitve iz različnih področij razprševanja tekočin. Eno izmed področij s katerim se intenzivno ukvarjamo, je tudi industrijsko lepljenje različnih elementov. Tako kot napreduje razvoj lepil, ki iz leta v leto ponuja vedno nove načine uporabe, napreduje tudi tehnologija nanašanja le teh. Če so včasih za dober nanos veljali valjčki in nazobčane gladilke oz. lopatice, lahko danes v veliko krajšem času dosežemo enake učinke s pravilno izbiro tehnologije za razprševanje lepil. Ker imajo lepila različne viskoznosti, kemijske sestave in zahteve nanosa, je temu potrebno prilagoditi tudi izbiro razpršilne tehnike.

V našem podjetju se zato vedno prilagodimo vsem zahtevam in ponudimo najprimernejšo opremo. V kolikor še nimamo izkušenj s področja vaše uporabe, vedno naredimo tudi brezplačno testiranje, kjer se prepričamo, da bomo lahko zadovoljili vašim potrebam. S tem večkrat prehitimo tudi same proizvajalce lepil, ki za določena lepila razprševanja še ne priporočajo, a se v praksi izkaže, da je razprševanje le teh mogoče.

Oprema in sistemi za razprševanje lepil

Na voljo je zelo različna oprema za razprševanje in doziranje lepil. Lahko vam celotno tehnologijo prilagodimo in popolnoma avtomatiziramo ali pa ostanete pri ročni tehnologiji nanašanja. Odvisno od obdelovancev, vam lahko ponudimo različne vrste nastavkov in podaljškov za pištole, s katerimi lažje dosežete predvsem večje in nedostopne obdelovance. Z različnimi nastavki lahko dosežete tudi točkovno ali zelo usmerjen nanos lepila, kar je pomembno pri produktih, kjer na določenih mestih lepila izrecno ne želimo imeti. Nekatera lepila za najbolj učinkovito delovanje potrebujejo grobo strukturo nanosa. To lahko dosežemo s pištolami Krautzberger, ki je za svojo pištolo razvil tudi posebno zračno kapo za nanos takšnih lepil. Prav tako je Krautzberger razvil pištolo za nanašanje dvokomponentnih 2K lepil (na sliki), kjer sta obe komponenti ločeni in se združita šele v snopu pištole. Tako vam obeh komponent ni potrebno mešati v naprej. Za lepila, ki imajo visoko vsebnost suhe snovi, vam sistem lahko opremimo z različnimi mešali, ki so prilagojena embalaži, ki jo uporabljate. Če je lepilo hitro zračno sušeče pa vam lahko hermetično zaprte posode nadomestijo vašo embalažo in podaljšajo življenjsko dobo lepila med samo uporabo. Vsa oprema za lepila na vodni osnovi je vedno v izvedbi nerjavečega jekla. Za agresivna lepila, lahko ponudimo tudi specifične materiale, kot so keramika in volframov karbid z dodatkom kobalta (WIDIA), kar podaljša življenjsko dobo delov, ki so v stalnem stiku s takšnimi lepili.

Kaj pridobite?

Uporabniki naših tehnologij, so najbolj navdušeni nad časom obdelave, ki se je v nekaterih primerih tudi več kot prepolovil. Ročno nanašanje lepil jemlje veliko časa, kar pa je pri hitro sušečih lepilih lahko težava tudi s tehnološkega vidika, saj je lepilo potrebno nanesti kar se da hitro.

Posebna prednost sistemov za razprševanje je tudi manjša poraba lepil. Zaradi natančnosti in enakomernega nanosa, ki ga dosežete z razprševanjem, se zmanjša količina lepila, ki ga porabite pri svojem delu. 

Ker je celoten sistem za razprševanje hermetično zaprt, vam pri vsakodnevni uporabi lepila ni potrebno vedno čistiti celotnega sistema (razen, če gre skozi sistem 2K lepilo), zato je priprave na začetek dela in čiščenja po končanem delu veliko manj. 

Področja uporabe

Sistemi za razprševanje lepil prinašajo neskončno možnosti uporabe. Z našimi izkušnjami in vašimi zahtevami, smo do sedaj našli rešitve že za vsa naslednja področja uporabe:

  • izdelava lepljencev za okna in vrata
  • proizvodnja oblazinjenega pohištva
  • proizvodnja opažnih plošč
  • čevljarska industrija
  • papirna proizvodnja
  • izdelava termoizolacijskih panelov
  • avtomobilska industrija
  • proizvodnja iz kompozitnih materialov.

V kolikor se tudi sami še odločate ali je tehnologija razprševanja lepil za vas primerna in uporabna, nas kontaktirajte. Potrudili se bomo, da bomo skupaj poiskali najbolj optimalno rešitev.


Platinasta odličnost1