[TEHNOLOGIJA] Avtomatizacija procesov nanašanja, doziranja in razprševanja različnih materialov

Pravilna kombinacija izbranih lakirnih šob in ustrezne robotike ponuja proizvajalcem nov način lakiranja in sušenja tudi najzahtevnejših izdelkov. Integracija robotskega vida in ustreznega stroja bistveno poveča pretočnost in zmanjša izgube dragih lakirnih premazov. V našem podjetju smo specializirani za različne oblike avtomatizacije tehnoloških procesov lakiranja, zato vam lahko ponudimo zelo različen obseg posodobitve. Na že obstoječe stroje lahko tako namestimo zgolj avtomatske pištole za lakiranje ali pa vašo proizvodnjo opremimo z različnimi pretočnimi lakirnimi stroji in robotskimi rokami.

Avtomatske pištole

Z direktno podporo proizvajalcev vam lahko ponudimo različne avtomatske pištole za razprševanje različnih vrst tekočin. Z njimi lahko barvate in lakirate ali pa nanašate različne vrste lepil, veziv, ločilcev ali tesnilnih mas. Pištole imajo lahko zelo usmerjene curke ali pa delujejo samo kot dozirni ventili brez razprševanja. 

Za vse pištole vam ponujamo tudi širok nabor podaljškov in nastavkov najrazličnejših oblik snopov (okrogli, ploščati, stožčasti, rotacijski, ...). Tako lahko na primer curek usmerite točno na določena mesta in se s tem izognete izgubam premazov. S tem preprečite tudi, da bi material zašel tja, kjer ga ne želite. To je še posebej uporabno pri nanašanju lepila ali tesnilnih mas. 

Poleg avtomatskih pištol vam bomo zagotovili tudi ustrezne črpalke ali tlačne posode, ki bodo materiale tudi dozirale na izbrane pištole. Pravilna izbira črpalke ali tlačne posode je pomemben faktor za ustrezno doseganje efektivnosti.


Lakirni stroji in lakirni roboti

Visoko pretočnost v vaših lakirnih procesih se na enostaven način in brez večjih posegov lahko doseže tudi z ustreznimi pretočnimi lakirnimi stroji ali lakirnimi roboti. Stroj se prilagodi glede na vaše obdelovance in je pripravljen za uporabo na ključ. 

Ves čas priprave stroja imate tudi direkten stik s proizvajalcem, kar vam omogoča fleksibilnost in prilagoditve stroja tudi med samim procesom priprave. Proizvajalec vam bo omogočil tudi brezplačna testiranja strojev in ustrezne tehnologije v njihovem tehnološkem centru. 

Rotacijski lakirni stroj R 703 omogoča hitro in enostavno obdelavo obdelovancev okroglih geometrij. To so različne okrogle nogice, nosilci ali različni stekleni in keramični izdelki. Ker se z ustreznimi avtomatskimi pištolami lahko nanaša tudi emajle, je stroj ravno tako primeren za obdelavo emajliranih izdelkov. 

Pretočni lakirni stroj KFS 2000 se uporablja za obdelavo majhnih in srednjih obdelovancev. Geometrija obdelovancev na tem stroju ni pomembna, saj se z ustrezno prilagoditvijo pištol in nastavkov lahko doseže tudi najbolj nepravilne oblike. Stroj je lahko oblikovan kot pretočni stroj v katerega se na eni strani vstavlja obdelovance in na drugi strani le te pobira ven ali pa obdelovance vrača skozi sprednjo odprtino, kar omogoča delo samo enemu operaterju.

Lakirni roboti so najzahtevnejši stroji in omogočajo največjo prilagodljivost glede vaših obdelovancev. Zaradi visoke sposobnosti so 5 ali 6 osni roboti sposobni nanašati materiale na skoraj vse vrste obdelovancev. Opremljeni z robotskim vidom omogočajo hitre prilagoditve in menjave, brez spreminjanja parametrov. Tako omogočajo nanašanje materialov tudi na zelo majhne ali celo unikatne produkte.Področja uporabe in naše izkušnje

Naša oprema povečuje učinkovitost, zamjšuje izgube in omogoča ponovljivost velikih serij, zato smo opremljali že zelo različne proizvodnje za najrazličnejše namene.

Proizvodni segmenti, kjer smo že opremljali:

 • Proizvodnja steklarskih izdelkov: Barvanje različnih delov steklenih izdelkov
 • Kompozitna proizvodnja: Doziranje veziva v kompozite pred prešanjem; Doziranje ločilcev na orodja
 • Proizvodnja lesenih oken in vrat: Barvanje proizvodov
 • Tampotisk: Nanašanje ločilca za boljši oprijem tiska
 • Proizvodnja plastičnih izdelkov: Doziranje ločilcev na različna orodja; Precizno barvanje izdelkov
 • Proizvodnja toaletnega papirja: Nanašanje lepila med sloje papirja
 • Proizvodnja keramičnih lončkov: Nanašanje barvnih premazov
 • Proizvodnja emajliranih izdelkov: Nanašanje emajla
 • Proizvodnja lepljencev: Nanašanje lepila na proizvode
 • Proizvodnja žaganih izdelkov: Nanašanje impregnacije na izdelke
 • Proizvodnja strešnih kritin: Nanašanje zaključnega premaza

Ker se opremljanje in avtomatizacija procesov največkrat začne le z idejo naročnika, se vsakega projekta lotimo individualno. Tako lahko postopoma in v sodelovanju z naročnikom poiščemo najustreznejšo rešitev za naročnikovo težavo. V kolikor iščete zanesljivega partnerja z več kot 20 letnimi izkušnjami na področju razprševanja in doziranja tekočin, nam zaupajte vašo idejo. Prepričani smo, da bomo lahko poiskali ustrezno rešitev.Nazaj na seznam

Platinasta odličnost1