[NASVET] Ocena ekonomske upravičenosti destilatorja

V preteklosti ste že dodobra spoznali način delovanja in tehnične karakteristike destilatorjev, tokrat pa bi se radi na kratko dotaknili še ekonomske upravičenosti naprave. Eden glavnih razlogov za nakup je ravno kratka povratna doba začetne investicije. Formeco IST Drester CIEMME DSL

Naprava dosega do 99% izkoristke na topilih, kar v praksi pomeni, da iz naprave vrnete skoraj vso odpadno topilo, ki ga vlijete v kotel. Pri povprečno umazanem topilu smo pri naših testiranjih iz 12 litrov tekočine dobili nekaj več kot 10 litrov čistega topila, v kotlu pa je ostala le gosta zmes barve, trdilca in ostale nesnage. Primer takšnega testiranja si lahko ogledate na posnetku spodaj.

Preprost izračun

Preprost in pavšalen izračun nam pokaže, da je povratna doba investicije lahko zelo kratka že, če na mesec kupite 200 litrov topila, kar je pri pogosti menjavi barv in končnem pranju lakirne črpalke, pištol in ostale opreme lahko zelo hitro.

Če vzamemo naslednje predpostavke:

  • Cena novega (čistega) topila: 1,2 EUR / L
  • Cena odvoza odpadnega topila: 0,9 EUR / L
  • Mesečni nakup: 200L 
  • Mesečni odvoz 160 L
  • 20% oz. 40 L topil se porazgubi med čiščenjem, hlapenjem in vmešavanjem v barvo

Mesečni strošek nabave topila:

200 L x 1,2 EUR = 240 EUR

Mesečni strošek odvoza odpadnih topil:

160 L x 0,9 EUR = 144 EUR

Skupni mesečni strošek:

240 EUR + 144 EUR = 384 EUR

Skupni letni strošek:

384 EUR x 12 = 4.608 EUR

 


Destilator

Povratna doba investicije

Cena novega stroja je pri porabi 200 litrov na mesec tako povrnjena v približno 12-14 mesecih. Natančna povratna doba je odvisna od realnih cen nabave novih topil, stroška odvoza odpadnih topil in vaše dejanske količine. Zato preverite svoje vhodne in izhodne cene in priredite izračun na svoji porabi topil. Ko boste imeli pripravljene izračune, se  boste tudi lažje odoločili za velikost stroja, ki je najbolj primerna za vas. Pri porabah topil 400-500 litrov na mesec, se povratne dobe skrajšajo že na 6-8 mesecev!

Poleg povratnih dob je pomembna tudi življenjska doba stroja. Destilatorji, ki jih imamo v ponudbi, dosegajo življenjske dobe tudi preko 20 let, kar pomeni, da gre za izjemno rentabilen stroj tudi z vidika dolge življenjske dobe. Če je investicija povrnjena v 6-8 mesecih, je tako presežek prihranka ogromen in investicija zajema zelo nizek dejanski strošek.

Če imate še vedno kakšen pomislek, nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo prisluhnili in poiskali najugodnejšo rešitev.


Nazaj na seznam

boniteta