[NASVET] Načrt vzdrževanja črpalk za lakiranje

Črpalka za lakiranje in njena pištola so precizne naprave, ki zahtevajo poseben nivo vzdrževanja. Če se čiščenje izvede neposredno po uporabi, je le to hitrejše in bolj učinkovito. Zmotno je namreč prepričanje, da se pištolo za lakiranje in njene sestavne dele pusti umazane in namočene v topilo, da se lažje očistijo pred naslednjo uporabo. Sveža barva je hitreje odstranljiva, če pa jo pustimo v topilu, se barva spremeni v žele, ki ga težko odstranjujemo. Enako se zgodi v notranjosti pištole in šobe.

POZOR: Pred vsakim posegom v pištolo ali črpalko, odklopite komprimirani zrak in razbremenite črpalko na krogelnem ventilu ali pištoli.

Kratka prekinitev dela (do 2 uri):

Lahko pustite črpalko in pištolo brez čiščenja. S čistilom in krtačko očistite le zračno kapo in šobo, tudi če je na izgled le rahlo umazana.

Daljša prekinitev dela oz. po koncu delovne dne:

Zaprite dovod zraka in materiala na pištolo. Zamenjajte material s topilom in sprožite pištolo, da razbremenite črpalko ter operete cevi in pištolo. 

Odvijte zračno kapo in odstranite šobo, ter ju s krtačko namočeno v topilo dobro očistite. Morebitno dodatno nesnago lahko iz šobe previdno odstranite z novo in nepoškodovano čistilno iglico.

POZOR: Nikoli ne čistite zračne kape in šobe s kovinskimi krtačkami ali poškodovanimi čistilnimi iglicami, saj so to občutljivi deli, ki jih lahko poškodujete.

AJT-17CK-2T

Po končani cirkulaciji topila, razbremenite črpalko skozi krogelni ventil. Odvijte vse filtre in jih dobro operite s topilom. Po pranju jih lahko dodatno očistite s komprimiranim zrakom. Enako lahko storite z zračno kapo in šobo. 

Ko so vsi sestavni deli dobro očiščeni, jih ponovno namestite.

POZOR: Nikoli ne namakajte celotne pištole v topilo. Za čiščenje uporabljajte samo topilo, ki je kompatibilno z materialom, ki ga uporabljate.

Načrt vzdrževanja

Tukaj je kratek seznam opravil, ki so potrebna za kvalitetno in redno skrb za črpalke za lakiranje. S takšnim načrtom boste zagotovili maksimalno življenjsko dobo vaših črpalk pri najnižjih stroških vzdrževanja skozi celotno obdobje.

Načrt vzdrževanja

Opomba: Pogostost menjave je zgolj priporočilo. Vzdrževalna služba mora pogostost posameznih operacij prilagoditi glede na izdelke, število izmen in delovne tlake črpalke.

 

Nazaj na seznam

boniteta