[TEHNOLOGIJA] Več komponentni sistemi za mešanje - samodejne mešalnice barv

Več komponentni sistemi so individualni sistemi, ki jih navadno sestavljajo črpalke za posamezne barve, črpalka za trdilec in črpalka za izpiranje. Sistemi so lahko nizkotlačni (membranske črpalke) ali visokotlačni (batne oz. airless črpalke). Podrobno razlago katera črpalka za lakiranje je najprimernejša, si lahko preberete v enem izmed prejšnjih člankov.

2k3-1

Takšni sistemi so postali zelo priljubljeni v proizvodnjah, kjer se v večini ves čas uporabljajo enaki RAL odtenki barv ali enake strukture lakov in vse barve in laki uporabljajo enak trdilec. Sistem preprosto deluje tako, da ima vsaka barva svojo črpalko, katera dovaja barvo v mešalni center. V mešalni center prav tako črpalka za trdilec dovaja trdilec.

Mešalni center je sestavljen iz ventilov, merilcev pretoka in računalniško vodenim sistemom za nastavitev mešalnega razmerja. V mešalu se po predhodno nastavljenem mešalnem razmerju komponente združijo in aplicirajo na pištolo za lakiranje, ne glede na to ali gre za ročne pištole ali za avtomatski stroj. 

mešalnica

Mešalni center

Glavne prednosti večkomponentnih sistemov za mešanje:

  • POVEČANA PRODUKTIVNOST – operater ne porablja več časa za pripravo in mešanje barv
  • BOLJŠA KAKOVOST – natančno in ponovljivo mešalno razmerje skozi celoten delovni proces
  • KRATKA POVRATNA DOBA INVESTICIJE – nič več odpada barve, ki je vnaprej zmešana in se ne uporabi
  • DOLGA ŽIVLJENJSKA DOBA – ker vsaka črpalka ves čas črpa le posamezno komponento, so obrabe na črpalkah veliko manjše, kot pri klasični uporabi, ko je črpalka konstantno obremenjena z dvo ali več komponentnimi materiali

mešalci

Vašo lakirnico lahko s takšnimi sistemi opremimo zelo individualno in vam s tem prihranimo precejšen del stroškov, ki nastajajo pri klasičnem mešanju barv. Rokovanje s sistemi je zelo enostavno, saj so vsi sistemi podprti z računalniško vodeno tehnologijo, prek katere se nastavljajo tudi vsi mešalni parametri. Mešalnica je opcijsko lahko opremljena še z veliko dodatne opreme kot so mešala, tlačne posode, dvigala, senzorji za količino barve, itn.

Vsaka mešalnica se opremlja individualno, glede na zahteve in potrebe naročnika. V kolikor potrebujete sofisticirano rešitev vaše mešalnice ali bi preprosto radi povzdignili vašo proizvodnjo na višji nivo, nas kontaktirajte. Skupaj bomo našli najustreznejšo rešitev.

Nazaj na seznam

boniteta