[NASVET] Katera črpalka za barvanje in lakiranje je primerna za nas?

Izbira ustrezne opreme za barvanje in lakiranje je ključnega pomena za uspešno opravljanje vsakodnevnih nalog v lakirnici. Verjetno ste že večkrat slišali izraze airless, batna, airmix, membranska črpalka in podobno, vendar niste našli podrobnih informacij o razlikah med sistemi. V kolikor ne izberete pravilne opreme, glede na vaše potrebe in delovne pogoje, lahko pride do težav pri zagotavljanju kakovosti opravljenega dela in pogostih okvar opreme, kar pogosto vodi do prekoračitve proračuna, zamud in nezadovoljstva pri kupcih. 

Katera je najprimernejša črpalka za nas? To je najpogostejše vprašanje pri naših strankah. Odgovor na to vprašanje pa pogosto ni enostaven, saj je odvisen od mnogih dejavnikov. Na izbor opreme vpliva veliko dejavnikov, najpomembnejši med njimi pa so: oblike obdelovancev, zahtevana debelina nanosa, sestava materiala, ki ga nameravamo nanašati in delovno okolje, v katerem bomo črpalko uporabljali. 

Da bi bolje razumeli prednosti in slabosti posameznega tipa črpalke, moramo najprej vedeti in razumeti princip delovanja posameznega sistema. V osnovi ločimo le dva sistema, ki ju poganja pnevmatski pogon. To so batne oz. pogosto imenovane »airless« črpalke in membranske oz. nizkotlačne črpalke. Šele ko razumete princip delovanja, si lahko lažje predstavljate katera črpalka je za vas bolj primerna. Pustimo za danes ob strani črpalke, ki jih poganja elektro ali bencinski motor, tam je zgodba nekoliko drugačna.

 

BATNE – AIRLESS IN AIRMIX ČRPALKE

Pri airless oz. airmix črpalki gre v osnovi za visokotlačno črpalko (izjemoma tudi nizkotlačno), ki material črpa v črpalni del, kjer se nahaja bat. Bat material stisne in pod visokim pritiskom (do 500 bar) prenaša na pištolo, ki je lahko  tipa airless ali airmix. Od tod tudi žargonska izraza za airless in airmix črpalke, saj gre za enako črpalko, le pištola je nekoliko drugačna. Na pištoli so šobe z zelo majhnimi odprtinami – od 0.18 mm naprej, ki pod visokim pritiskom ustvarijo atomizacijo materiala. Glavna razlika med airmix (Slika 2) in airless pištolo (Slika 3) je ta, da ima airmix pištola na voljo še dodatek zraka, ki pripomore k še boljši atomizaciji in ima možnost, da se širina snopa prilagaja. Pri airless pištolah pa je širina snopa popolnoma statična, glede na vašo izbiro šobe. Šobe imajo namreč različne širine kotov in različne velikosti odprtin, kar vpliva na količino nanešenega materiala. Več o batnih črpalkah IBK, smo pisali v enem od prejšnjih prispevkov. 

gumb50A

                                                                     Slika 1: Batne - airless črpalke 

                                   4041

                                  Slika 2: Airmix pištola                                                  Slika 3: Airless pištola

 

MEMBRANSKE ČRPALKE

Membranske črpalke so v osnovi nizkotlačne črpalke (izjemoma tudi visokotlačne), ki material črpajo s pomočjo ene ali dveh membran. Membrane material srkajo vase in istočasno sinhrono potiskajo na pištolo. Ker pa so te črpalke nizkotlačne, zaradi majhnih pritiskov (do 8 Bar) materiala ne zmorejo atomizirati. Material se zato pri membranskih črpalkah atomizira le s pomočjo dodatka zraka na pištoli. V osnovi gre pri membranskih črpalkah le za pretakanje materiala od posode z barvo do pištole, atomizacijo pa vedno opravi dodatek zraka in zračna kapa na kvalitetni nizkotlačni pištoli za barvanje (Slika 5). Več o novih zračnih kapah X-LINE, lahko preberete tukaj.

gumb54

                                                                       Slika 4: Membranske črpalke

36

                                                                  Slika 5: Nizkotlačna pištola za lakiranje

 

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA IZBOR

 

1. OBLIKA OBDELOVANCEV

Najbolj pomemben dejavnik, ki vpliva na izbor črpalke je oblika obdelovancev v vaši proizvodnji. V primeru, da imajo vaši obdelovanci veliko ploskovnih površin (vrata, mize, kontejnerji, itd. ), boste najboljši učinek dosegli z airless oz. airmix črpalkami. Batne črpalke so izjemno hitre, kar se še posebej izkaže pri velikih površinah, ko je hitrost obdelave lahko tudi nekajkrat višja kot pri membranskih črpalkah. Tako vam med delom materiala ne suši. Če pa so vaši obdelovanci pretežno kompleksnih struktur (kompleksni zvarjenci, leseni profili, itd. ) pa bo bolj primerna membranska črpalka, saj je zaradi počasnejšega delovanja mogoča večja natančnost in manj možnosti zatekanja materiala.

 

2. DEBELINA NANOSA IN MATERIAL

Debelina nanosa in izbira materiala sta pogosto najpomembnejša dejavnika pri odločitvah kateri sistem za lakiranje izbrati. Debeline nanosa so namreč zelo pomembne predvsem v kovinski industriji, kadar se zahteva posamezna stopnja antikorozijske zaščite. Večje debeline nanosa lahko najhitreje dosežemo z batnimi črpalkami, saj so le te sposobne distribuirati gostejše materiale. Membranske črpalke, zaradi zračnega načina atomizacije, pogosto niso sposobne ustrezno razpršiti precej gostih materialov. Zato so airless oz. airmix črpalke ustrezna izbira tudi pri uporabi vodnih, debeloslojnih barvah, protipožarnih barvah, belih temeljih ali gostih lepilih in podobnih materialih. Kadar pa uporabljamo barve z veliko vsebnostjo pigmenta (na primer srebrna barva, različna lužila) ali barve z grobimi delci (strukturne barve) pa je izbira batne črpalke neustrezna, saj skozi zelo drobno šobo različni delci ne morejo prehajati. Takrat je bolj primerna izbira membranske črpalke, ki ima na pištolah odprtine večjih premerov – od 0.6 mm naprej. 

 

3. DELOVNO OKOLJE

Zelo pomemben dejavnik je še delovno okolje v katerem bomo opremo za lakiranje uporabljali. Vedeti moramo, da se zaradi načina atomizacije zelo razlikuje tudi onesnaženje mikrolokacije. Pri airless in airmix sistemih gre za princip razprševanja oz. atomizacije materiala pod visokim tlakom skozi izjemno majhno odprtino, kar v osnovi povzroča veliko manjše onesnaževanje bližnje okolice. Ker mu odvzamemo zrak, snop pada mehko in ne povzroča tako hudega odboja materiala od obdelovanca. Torej, če imamo že v osnovi skopo odsesavanje in zajem zraka iz lakirnega prostora, je bolj primerna izbira airless črpalka. V kolikor pa imamo zgledno urejeno odsesavanje in je zajem zraka iz prostora ustrezen pa lahko uporabimo tudi membranski sistem, ki zaradi načina razprševanja s pomočjo zraka, ustvarja nekaj več meglice in oblaka v prostoru, vendar zaradi zadostnega odsesavanja tega ni občutiti.

 

NAŠ NASVET

V osnovi univerzalne črpalke za lakiranje ali barvanje ne obstajajo. Kot smo povzeli v članku, se izbira črpalke lahko močno razlikuje glede na vaše zahteve. Generalno gledano vam lahko ponudimo zgolj nekaj nasvetov, ki jih velja upoštevati pri pravilni izbiri črpalke:

  • Pri izbiri črpalke se najbolj osredotočite, da bo zadoščeno čim več vašim zahtevam. Zanesljiva in ustrezna črpalka ima lahko višje začetne stroške, vendar vam bo omogočala izjemne prihranke in dodano vrednost med samim delovnim procesom.
  • Robustne in zanesljive črpalke lahko delujejo tudi v zahtevnih delovnih pogojih. To pa naredi ogromno razliko med dobrim in uspešnim delovnim dnevom ali frustrirajočem dnevu, polnem delovnih zastojev.
  • Zahtevajte preizkus črpalke za katero tehnični predstavnik trdi, da bo zadostila vašim zahtevam.
  • Za pravilno izbiro sodelujte s kvalificiranim tehničnim predstavnikom, ki dobro pozna delovanje posameznih črpalk. Informacije iz podjetij, kjer uporabljajo določeno vrsto črpalke so namreč lahko zavajajoče, saj se bo zaradi mnogih dejavnikov enaka oprema pri vas mogoče obnašala popolnoma drugače in bo na koncu to izgubljena investicija.

Še vedno ne veste katera črpalka je bolj primerna za vas? Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo svetovali.

Nazaj na seznam

Platinasta odličnost1