Formula za izračun Skupnih Stroškov Lastništva

Včasih ob pogledu na ceno posameznega stroja lahko hitro postanemo zmedeni in začudeni. To je nekaj povsem običajnega, še posebej, če gre za stroj, ki ga ne poznamo tako dobro. Cena navadno odraža le majhen del velike slike. Nekateri viri trdijo, da naj bi cena stroja predstavljala manj kot 10 odstotkov celotnih stroškov, porabljenih za obratovanje tega stroja v svoji življenjski dobi. V bistvu, naj bi stroški porabljene energije, stroški vzdrževanja in stroški popravil imeli vsaj petkrat večjo ceno kot strošek samega nakupa. Toda malo končnih uporabnikov razmišlja o teh stroških, kot delu celote med njihovim postopkom izbire posameznega stroja. 

Da bi lažje razumeli kaj v resnici plačate v ceni investicije, je potrebno razumeti Skupne Stroške Lastništva (SSL). SSL je ocena vseh kolektivnih stroškov, povezanih z nakupom in upravljanjem opreme ali stroja. SSL nam omogoča primerjavo opreme, brez da bi »mešali hruške in jabolka«.

Vzemimo za primer črpalko za lakiranje oz. barvanje, ki ste jo nameravali kupiti. Naslednjič, ko se boste odločali o nakupu nove opreme, poskusite uporabiti formulo:

SSL = C + O + V + I - P

C = Cena nakupa: To je številka, ki se pojavi na ponudbi in jo najprej vidite. Kot je omenjeno zgoraj, to predstavlja zgolj 10 odstotkov SSL.

O = Stroški obratovanja: To je strošek, ki zajema namestitev in zagon črpalke, testiranja črpalke, šolanje osebja, ki bo upravljalo s črpalko in strošek porabljene energije za obratovanje črpalke. Če je črpalka za uporabo zahtevna, bodo stroški šolanja še večji.

V = Stroški vzdrževanja: To je strošek, ki nastane z rednim vzdrževanjem črpalke, kot je čiščenje, pregledovanje, mazanje in prilagajanje, da vzdržujete črpalko v optimalnem stanju. Sem prištejemo še strošek, ki nastane zaradi nepričakovanih popravil, ko se oprema nenadno pokvari. (Za zmanjšanje stroškov vzdrževanja si lahko pogledate naš članek o smernicah za vzdrževanje lakirne opreme).

I = Stroški izpadov: Strošek izpada bi lahko všteli v vzdrževalne stroške, a so včasih tako veliki, da upravičujejo svojo lastno kategorijo. Izpad vključuje tako stroške dela za zaposlene, ki bi morali delo opraviti kakor tudi stroške dela vzdrževalcev, ki težavo obravnavajo. Včasih pomeni izpad tudi izguba posla ali stranke, zaradi nezmožnosti izpolnitve časovnih pričakovanj.

P = Preostala vrednost: To je povezano z življenjsko dobo črpalke. Koliko bo črpalka vredna čez 5 let? 10 let? To je lahko velika razlika.

 

Preprost primer izračuna

Za preprost izračun bomo uporabili tri spremenljivke iz zgornjega seznama in jih preizkusili na primeru nakupa dveh hipotetičnih črpalk: črpalka A in črpalka B. Izbrane spremenljivke bodo Cena nakupa (C), Stroški vzdrževanja (V) skozi dobo 5 let in Preostala vrednost (P) po amortizacijski dobi 5 let.

Črpalka B ima dvakrat višjo začetno ceno kot črpalka A.

Na podlagi te informacije, bi bila črpalka A nedvomno boljša izbira, vendar nam SSL formula pove veliko več o tem, katera črpalka je bolj primerna.

SSL = C + V – P

Črpalka A (cenejša verzija):

C = 1,000 €

V = 500 €

P = 200 €

SSL (končna skupna cena lastništve črpalke) = 1,300 €

Črpalka B (dražja verzija):

C = 2,000 €

V = 200 €

P = 1,000 €

SSL (končna skupna cena črpalke) = 1,200 €

V tem primeru je SSL črpalke B manjši od črpalke A, čeprav je na prvi pogled črpalka A izgledala cenejša. Tukaj je sicer razkorak zelo majhen, ker gre za hipotetični in preprost izračun, zato je razlika v ceni le 100 €.

Če začnemo v formulo dodajati dodatne spremenljivke iz zgornjega seznama in vnesemo še realne cene črpalk, ki se pojavljajo na trgu, hitro ugotovimo, da je razlika realna cena investicije na koncu lahko tudi do nekajkrat višja, kot če bi že na začetku izbrali na prvi pogled dražjo črpalko.

Zato upoštevajte to formulo pri naslednji investiciji in po želji v njo dodajajte še druge spremenljivke, ki vam jih mi nismo predlagali. Hitro boste ugotovili realno oceno investicije in njeno povratno dobo.

Nazaj na seznam

boniteta