[NASVET] Kdaj je šoba zares obrabljena? Zamenjajte jo pravočasno.

V enem od prejšnjih prispevkov smo že pisali o ustrezni izbiri šobe, danes pa bomo pregledali, kakšno življenjsko dobo šoba v resnici ima. Obraba šob je pogostokrat podcenjena, ker se večina uporabnikov ne zaveda negativnih učinkov obrabljenih šob. "Saj šoba še vedno deluje normalno", večkrat slišimo od strank. Žal pogosto ni tako, saj večina uporabnikov šobe zamenja prepozno. Kdaj pa je treba zamenjati šobo za brizganje barve, da se izognemo negativnim učinkom?

Dejavniki, ki vplivajo na obrabo šobe

  • Trdni delci v barvi ali materialu obremenjujejo šobo, ker delci v barvi pod pritiskom tečejo skozi odprtino šobe. Na ta način sčasoma povzročijo odrgnine na odprtini šobe. Višja kot je vsebnost trdnih snovi v barvi, krajša je življenjska doba šobe. Materiali, ki vsebujejo minerale, kot so silikatne ali apnene barve, tako povzročajo višjo stopnjo obrabe šob v primerjavi z drugimi materiali.
  • Tlak, s katerim se barva razpršuje, pomembno vpliva na obrabo šobe. Višji tlak pomeni tako večjo obremenitev črpalke kot tudi šobe. Tako je življenjska doba šobe pri višjih tlakih krajša.
  • Skrb za šobe preprečuje sušenje barve in ostankov materiala. Zaradi slabega in nerednega vzdrževanja lahko barva zamaši kanal šobe in naredi šobo neuporabno.

Kako obraba šob vpliva na kvaliteto snopa?

Šobe so običajno izdelane iz volframovega karbida (ti. Widia material), v katerega je zabrušena odprtina pod določenim kotom in določeno velikostjo (glede na številko šobe). Kljub trdnosti materiala se odprtina med delovanjem šobe stalno obrablja in povečuje. S tem ko se povečuje odprtina, se oža njen snop in povečuje količina nanešene barve na obdelovanec. Na manjšo površino se torej nanaša veliko več barve kot pri novi neobrabljeni šobi. To pa lahko pri današnjih cenah barve bistveno vpliva na vaše finančne izgube. 

Največ napak opažamo pri uporabi ti. airmix sistema, saj lahko ličar prilagaja kakovost nanosa snopa z dodatkom zraka na pištoli. S tem pa v resnici ne podaljšuje življenjske dobe šobe in vam ne dela nikakršne usluge, saj so porabe barve pri takšni uporabi tako velike, da je vložek v nove šobe lahko velikokrat zanemarljiv.

Na sliki je na levi strani prikazan enakomerno porazdeljen snop pri novi šobi, potem pa proti desni vse bolj ozko usmerjen snop obrabljene šobe.


Negativni vplivi pri uporabi obrabljenih šob

  • Kakovost snopa je zelo poslabšana, kar lahko vodi do večkratnih zastojev, prekinitev dela in nekakovostni izvedbi barvanja
  • Povečan „overspray“ slabo vpliva na ostale dele vaše lakirnice (prekomerno mašenje filtrov, umazana lakirna kabina, umazana ostala oprema – cevi, pištola, priključki …)
  • Močno povečana poraba barve
  • Zmanjšan snop na pištoli podaljšuje barvanje večjih kosov

V praksi …

Vsebnost trdih delcev se razlikuje od barve do barve, nastavitev delovnega tlaka pa od uporabnika do uporabnika. Zato ni nobenega pravila proizvajalcev, kdaj je zares potrebno zamenjati obrabljeno šobo. Obstaja le nekaj splošnih priporočil, ki naj bi jih veljalo upoštevati. 

Obrabna točka klasične emulzijske barve je po naših izkušnjah pri približno 300 do 500 litrov porabljene barve. V primeru barv z visoko vsebnostjo trdih delcev pa se ta življenjska doba lahko tudi znatno zmanjša. Če naprimer uporabljate močno abrazivne barve z vsebnostjo cinkovih ali drugih kovinskih delcev, se lahko življenjske dobe tudi več kot prepolovijo in padejo le na dobrih 100 litrov barve.


Kako ohraniti šobo v dobri kondiciji?

OPAZUJTE/PRIMERJAJTE

Najboljši nasvet je, da šobo opazujete. V kolikor črpalke ne uporabljate redno, morda ne boste niti opazili obrabe šobe. V takšnem primeru je najbolje šobo redno primerjati s popolnoma novo. Seveda morate v tem primeru izbrati popolnoma enako številko šobe, enakega proizvajalca … itd. 

VZPOSTAVITE RUTINO

Nekatere naše stranke si vzpostavijo rutino in šobo zamenjajo ob vsakem novem projektu. Šobo si tako že vštejejo v projektne stroške. Če so projekti dovolj veliki, je tako stranka vedno na varni strani, brez nepredvidenih stroškov. Če pa so projekti večji in dolgotrajnejši, pa je vsekakor potrebno vmes šobo vseeno večkrat menjati.

Lahko si preračunate tudi približne porabe barve na vsaki šobi in določite periodično menjavo šobe za vsakega ličarja.

PRIMERNA ZALOGA IN PRAVOČASNO NAROČANJE

Ker obstaja veliko različnih proizvajalcev in neskončno število različnih številk, se včasih zgodi, da tudi mi nimamo na zalogi ravno tiste šobe, ki jo potrebujete.

Zelo pomembno je (tudi če ste manjši uporabnik), da imate na zalogi vedno vsaj eno novo šobo, da lahko nadaljujete z nujnim delom, dokler ne dobite nove šobe. Naročeno blago je po navadi odpremljeno isti dan, vendar se včasih lahko zgodi tudi kakšen zastoj pri dostavljavcu. Takrat je zelo pomembno, da lahko nadaljujete z delom in ne ustvarjate nepotrebnega zastoja v proizvodnji samo zaradi šobe.

ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE

Kakšno je primerno čiščenje, smo že pisali v preteklih prispevkih. Kar bi izpostavili, je le to, da uporabljajte profesionalno opremo za čiščenje in šob ne čistite s starimi ščetkami, kovinskimi gobicami in podobnim, saj s tem šobo le poškodujete.

Šobe očistite s profesionalno tekočino za čiščenje, za shranjevanje pa uporabite čaše za odmakanje in shranjevanje šob. Za mehansko odstranjevanje nesnage iz šob pa uporabite čistilne iglice.

Pomembno je tudi zelo redno menjavanje in čiščenje vseh filtrov na črpalki, da v največji možni meri preprečite, da bi večji delci sploh prišli do šobe.

 


Nazaj na seznam

boniteta